08 January 2013

Nikah in Kempas

Kami Nikah di rumah arwah walidku/ my late father's house. Lokasi Nikah permintaan my brother Shakib demi mendapatan berkat rumah keluarga yang arwah walid bina sejak kami kecil lagi. Banyak kali rumah kami digunakan atas urusan Nikah saudara maraku mau pun pekerja pekerja di Restaurant .

Mula Mula permintaan ku bernikah di Masjid Abu Bakar. Sedih bila aku ke pejabat agama Johor tidak membenarkan sebarang pernikahan buat di semua masjid besar Johor. :(
Masjid tuh namanya mengingatkan Akan arwah walidku. Aku anak kesayangan walidku. Hubungan ku dengan Walidku memang special, bukan sekadar bapa Dan anak lebih kepada sahabat yang cool..

Demi untuk merasa walid berada dekat dengan ku di hari Nikah ku maka option yang Kita Ada Hanya di rumah ibunda yang Ada banyak lukisan arwah walid.

So Nikah kami style Arab. Perempuan tak duduk sama ketika di nikahkan. Aku di simpan dalam bilik. Hingga selesai menikah , Sah, baru suamiku dapat melihat Wajah isterimya yang Sah. So I dah ingatkan dia.. Jangan salah salah ya sayang. Hafal... He he he.. Suamiku melakukan dengan sekali lafaz. Caya la Lu... My BRUCY.

Dan Baju Baju untuk Nikah dan resepsiku, suamiku tak boleh tahu Dan tak boleh lihat sebelum Nikah. Yang tau hanya ibu mertuaku yang tercinta dan yang always supportive. Mengikut kepercayaan mereka di england pasangan lelaki tak boleh tengok baju pengantin perempuannya. Kalau dia nampak sebelum nikah so its really a BAD LUCK.

Demi menghormati permintaan keluarga suami maka pihak kami lakukan dengan penuh Respect. Aku ditemani dengan iparku yang tercinta HAIVA ASKAR dalam membuat pemilihan baju pernikahan dan persandingan. Almaklumlah di jb sahabatku adalah di kalangan iparku Haiva dan Emylia. Sahabat di kuala lumpur jangan marah ya.. Aku menghargai pengorbananmu turun ke jb di hari nikah ku. So Baju Baju ku yang di design oleh designer Singapore, LULU HADAD memang cantik belaka. Kedua duanya ibu mertuaku Suka.

So hari tuh hari pertama suamiku melihat kan Akan diriku. Seronok juga kan. Surprise untuk suamiku. Itulah yang dinamakan pertembungan budaya melayu Arab dan inggeris.











No comments: